26oct.-17 09:00

XXII Fòrum Olímpic ‘25 aniversari Barcelona 92’

INEFC Organitza: Fundació Barcelona Olímpica

FORMULARI D’INSCRIPCIÓ

El Fòrum Olímpic 2017 tindrà un caràcter més internacional que mai.Amb motiu del 25 aniversari de Barcelona’92 les jornades del Fòrum volen mostrar com en aquesta cambra de segle transcorregut Barcelona va establir un canvi al món de l’olimpisme.Mundialment reconeguts, els Jocs Olímpics de Barcelona van ser un èxit en organització, desenvolupament, gestió i resultats. A dia d’avui, aquests aspectes segueixen sent referent per a aquells comitès organitzadors d’uns Jocs Olímpics. El 26 d’octubre, després de la benvingut oficial per part del Comitè Organitzador del Fòrum 2017, Pere Miró, director general adjunt del CIO, contextualitzarà la situació actual de l’olimpisme amb una anàlisi del paper del Comitè Internacional Olímpic i les implicacions de l’Agenda 2020.L’Agenda 2020 plasma l’estratègia a seguir pel Comitè Olímpic Internacional en el futur del moviment olímpic.

Pere Miró (Manresa 1957) és llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, va ser professor del INEFC de Barcelona, cap d’estudis i director d’aquest centre i posteriorment director del INEF de Catalunya fins a 1988. Va passar a ser director adjunt d’Esports del Comitè Organitzador de Barcelona’92 i va anar el primer sotsdirector esportiu, posteriorment va ocupar el càrrec de sotsdirector general d’operacions dels JJOO Després dels Jocs de Barcelona es va traslladar a Laussana amb aquest mateix càrrec al CIO, on, al llarg dels anys, ha treballat en diferents llocs.Actualment, Pere Miró és director general adjunt del Comitè Internacional Olímpic (CIO) per a les relacions amb el Moviment Olímpic. A més de continuar com a director de Solidaritat Olímpica i del departament de relacions amb els comitès olímpics nacionals.

Després de la ponència de Pere Miró, Washington Fajardo, arquitecte de l’Ajuntament de Rio de Janeiro, juntament amb un representant de Tòquio 2020 (encara per determinar) aportaran la visió de l’organització d’uns Jocs Olímpics sota les directrius de l’Agenda 2020. Totes les seves implicacions, necessitats i els avantatges de l’aplicació d’aquesta agenda a les ciutats calmis.Washington Fajardo: Fajardo va treballar amb projectes vinculats a problemàtiques urbanes i des de 2009 ha estat en la Governació de Rio de Janeiro com a sotssecretari de Patrimoni Cultural, Intervenció Urbana, Arquitectura i Disseny. En 2012 es va convertir en president del IRPH. L’òrgan municipal és responsable de cuidar els aspectes culturals, històrics i urbans del patrimoni de la ciutat, triada per la Unesco en 2012 com a Patrimoni Mundial, en la categoria Paisatge Cultural Urbà.

La sessió de la tarda obrirà amb la ponència de Lluís Millet, arquitecte responsable del departament d’Infraestructures del COOB’92 i Enric Truñó regidor d’Esports a l’Ajuntament de Barcelona i de JJOO 1992.

Lluís Millet arquitecte especialista en urbanisme. Va ser director de l’Àrea d’Infraestructura i Urbanisme de la Candidatura Olímpica de Barcelona 1992 (1983 – 1986). Posteriorment va passar a ser director de la divisió d’infraestructures del COOB92 (1986- 1992). Després dels Jocs Olímpics es va incorporar com a director general de Museus i Biblioteques de l’Ajuntament de Barcelona (1992-1993). Actualment és president del despatx Millet, Biosca i Associats SLP, empresa de serveis d’arquitectura que ha col·laborat amb les candidatures olímpiques de Madrid 2012, Sevilla 2008 i Rio 2004; dels Jocs Olímpics d’Hivern Jaca 2010; El Campionat del Món de Natació de Barcelona 2003 i Els Jocs Mediterranis d’Almeria 2005, entre uns altres.Enric Truñó va ser el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona i com tal va assumir la responsabilitat de ser el regidor de Jocs Olímpics i la representació al Consell Rector de la Candidatura de Barcelona, del Comitè Executiu i de la Comissió Permanent del Comitè Organitzador Olímpic de Barcelona 92. Va ser president de Barcelona Promoció SA i membre del consell d’administració de l’Holding Olímpic.

La segona part de la sessió comptarà amb la intervenció membres de ciutats organitzadores de Jocs Olímpics després de Barcelona 92. Lillehammer’94, Atenes’04 i Londres’12.

Comptarem amb la presència de Anders Lindstad, professor de la universitat noruega Lillehammer University College; Kostas Georgiadis, professor de la universitat grega Universitat del Peloponeso i degà de l’Acadèmia Olímpica Internacional i Simon Cooper, director d’Esports de l’Ajuntament de Londres. El segon dia, 27 d’octubre, estarà dedicat a l’herència de Barcelona’92. Una perspectiva, 25 anys després de Barcelona’92, sobre l’estat actual en 4 àrees fonamentals: gestió d’instal·lacions, turisme, paralimpismo i esportistes.

La primera taula rodona estarà composta per Arseni dóna Palma, director del Canal Olímpic de Castelldefels; Miquel Noguer, Alcalde de Banyoles, i Daniel Nart, Regidor d’Esports de Terrasa.Aquests municipis van ser subseus durant els Jocs de Barcelona 92 – piragüisme a Castelldefels, Hoquei herba en Terrasa i rem a Banyoles -. En l’actualitat, aquestes instal·lacions heretades dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, estan en ple funcionament i al servei del ciutadà.

A continuació Carles Murillo, professor d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra, exposarà com va influenciar els Jocs Olímpics de Barcelona 92 en el model de turisme actual de la ciutat. Els Jocs Olímpics van ser la millor carta de presentació de Barcelona al món.

L’últim dels blocs del Fòrum aborda l’àrea esportiva. La primera de les ponències serà a càrrec del Miquel Sagarra, directiu del Comitè Paralímpic Internacional, qui exposarà el gran salt que va donar l’esport paralímpic gràcies als Jocs de Barcelona.

Miquel Sagarra (Sabadell 1953), va ser membre del Comitè de direcció dels IX Jocs Paralímpics de Barcelona 1992 i cap de la delegació espanyola durant els Jocs Paralímpics. Ha format part de la Junta de Govern del Comitè Paralímpic Internacional des del 2009 i actualment és el Secretari General del Comitè Paralímpic Español, càrrec que ostenta des de 1996.

El Fòrum Olímpic culminarà amb la visió i la situació de l’esport i els esportistes espanyols. Per a això la taula rodona comptarà amb la presència de Ricardo Leiva, director d’Esports del Comitè Olímpic Español i els medallistes olímpics Carolina Pascual, medalla de plata olímpica femenina (gimnàstica rítmica) i Jordi Sans, 5 vegades olímpic en waterpolo, plata a Barcelona’92 i or a Atlanta’96. Entre els temes a tractar es parlarà de la importància del Pla ADO i com han evolucionat part dels recursos que es posen a la disposició dels esportistes d’alta competició.

Seguim en contacte

Rebràs notícies sobre la col·lecció, exposicions, esdeveniments i molt més.